Το χρώμα των οσμών

Δεν βλέπουμε με τα μάτια μας, βλέπουμε με τον εγκέφαλο μας. Μια από τις πιο τρανές αποδείξεις προέρχεται από ένα πείραμα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιου του Μπορντό σε μια ομάδα 54 οινολόγων.

Το λεξικό που χρησιμοποιούν οι οινολόγοι/δοκιμαστές κρασιών για να περιγράφουν ένα κρασί, σε ένα κοινό άνθρωπο θυμίζει περισσότερο ψυχολόγο που περιγράφει έναν ασθενή: ''Μια επιθετική πολυπλοκότητα, με μια αμυδρή υποψία συστολής''. Το ερώτημα της μελέτης ήταν ''Τι θα γίνονταν αν ρίχναμε μια άοσμη και άγευστη κόκκινη βάση σε λευκά κρασιά και μετά τα δίναμε σε 54 επαγγελματίες οινολόγους να τα δοκιμάσουν; Με αλλαγμένο μόνο το οπτικό ερέθισμα οι επαγγελματίες οινολόγοι θα αντιλαμβάνονταν την απάτη; Η απάντηση είναι ότι ξεγελάστηκαν καθώς ενώ δοκίμασαν τα αλλοιωμένα λευκά κρασιά τα περιέγραφαν με το λεξιλόγιο των κόκκινων. Τα οπτικά ερεθίσματα υπερίσχυσαν των άλλων εκπαιδευμένων αισθήσεών τους.

Ο εγκεφαλικός κανόνας ότι η οπτική επεξεργασία δεν βοηθά απλώς στην αντίληψη αλλά κυριαρχεί σε αυτή έχει επιβεβαιωθεί περίτρανα.

Έχει επίσης αποδεχθεί ότι μαθαίνουμε και θυμόμαστε καλύτερα με εικόνες και όχι με τον γραπτό ή προφορικό λόγο.

Στην πραγματικότητα μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά για τον εγκέφαλο μας δεν υπάρχουν λέξεις παρά μόνο εικόνες. Ο εγκέφαλός μας βλέπει τις λέξεις ως πολλές μικροσκοπικές εικόνες.Τα κείμενα ''μπουκώνουν'' τον εγκέφαλο και για αυτό το λόγο ισχύει το ρητό ''μια εικόνα, χίλιες λέξεις'.


Η σταδιακή αποκρυπτογράφηση του τρόπου λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, μας υποδεικνύει νέες πρακτικές και τεχνικές στην πώληση και εξυπηρέτηση των πελατών μας. Μια απο αυτές είναι:ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

(πολυδιάστατη προώθηση και οχι μόνο οπτικά (μονοδιαστατα ερεθίσματα)..