Ηλιθιότητα: Ατομική και Επιχειρησιακή

Ανθρώπινη & Επιχειρησιακη Ηλιθιότητα

...και όμως υπάρχουν ηλίθιοι άνθρωποι που κάνουν ηλίθια πράγματα και είναι πολύ επικίνδυνοι, η φύση έχει μεριμνήσει για αυτό.

Στόχος μου στο παρών άρθρο είναι να αναλύσω την επιχειρησιακή ηλιθιότητα δηλαδή την ηλιθιότητα που υπάρχει στις επιχειρήσεις και καθώς οι επιχειρήσεις απο μόνες τους δεν μπορούν να είναι ηλίθιες παρά μόνο μέσω υμών των ανθρώπων θα προσπαθήσω να αναλύσω και την ανθρώπινη ηλιθιότητα.

Αφορμή για την ανάλυση του θέματος αυτού ήταν το διάβασμα ενός εξαιρετικού συγγράμματος 'Οι Βασικοί Κανόνες της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας' (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, απο τον συγγραφέα Carlo M. Cipolla, το συνιστώ σε όλους). Πρώτη φορά ασχολούμε τόσο εμπεριστατωμένα με την ανθρώπινη ηλιθιότητα αν και την βιώνω καθημερινά ως αποδέκτης αυτής αλλά και ως κάτοχος (ελπίζω σε λίγες περιπτώσεις) και αυτή μου η ενασχόληση με απελευθέρωσε και πλέον χρησιμοποιώ την λέξη όπου την αναγνωρίζω. Στο παρελθόν αν και αντιλαμβανόμουν ηλίθια πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους, δεν εξέφραζα την λέξη ηλίθιο/ηλίθιος καθώς είχα την αίσθηση οτι δεν είναι 'πρέπον' ή προσπαθούσα να τηρώ μια 'ανώτερη' στάση (που πρέπει να έχουν οι μορφωμένοι άνθρωποι) που υπαγορεύει οτι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσιοι και οτι θα πρέπει να επιδεικνύουμε 'ανώτερη΄στάση αρνούμενος την αναγνώριση της ηλιθιότητας.

Κάθε λοιπον ενέργεια στην οποία προβαίνουμε μπορεί να έχει τρία αποτελέσματα για εμάς και είναι τα εξής:

  1. Θετικό αποτέλεσμα δηλαδή προκύπτει κάποιο όφελος για εμάς

  2. Αρνητικό αποτέλεσμα δηλαδή προκύπτει ζημία για εμάς

  3. Ουδέτερο αποτέλεσμα δηλαδή δεν υπάρχει καμία μεταβολή, δεν έχουμε ούτε όφελος ούτε ζημία

Επειδή όμως δεν είμαστε ναυαγοί σε έρημο νησί οι ενέργειες μας και οι πράξεις μας, ανεξαρτήτως τι αποτέλεσμα έχουν για εμάς, έχουν αντίστοιχες συνέπειες και για τους άλλους είτε αυτοί ανήκουν στον στενό μας κοινωνικό κύκλο είτε όχι. Δηλαδή μια ενέργειά στην οποία προβαίνω εγώ για παράδειγμα μπορεί να έχει θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο αποτέλεσμα σε κάποιον συνεργάτη μου, σε κάποιον συγγενή μου στην ωραία Αμμουδιά της Πρέβεζας αλλά και σε κάποιον ή κάποιους δανούς ψαράδες στην άλλη άκρη της γης που δεν τους γνωρίζω ούτε θα τους δω ποτέ στην ζωή μου.

Συνεπώς κάθε μας ενέργεια ή πράξη φέρει κάποιο αποτέλεσμα σε εμάς τους ιδίους αλλά σε σε άλλους. Με βάση τον συλλογισμό αυτό μπορεί να κατασκευαστεί ένας νοητικός με τέσσερα τεταρτημόρια όπως απεικονίζεται στο παρακάτω σχήμα (απεικόνιση απο το βιβλίο 'Οι βασικοί κανόνες της ανθρώπινης ηλιθιότητας).

Ανάλογα λοιπόν με το αποτέλεσμα μια ενέργειας ή πράξης μας διαμορφώνονται τέσσερις (4) περιοχές:

Περιοχή Ε: όταν μια ενέργεια ή μια πράξη μας έχει θετικό όφελος για εμάς τους ιδίους αλλά και για τους άλλους (εγώ που κάνω την πράξη έχω όφελος αλλά παράγεται όφελος και για τους άλλους) τότε είμαι Ευφυής (Ε). Για παράδειγμα αναπτύσσω ενα λογισμικό που βελτιώνει τις διαδικασίες μιας επιχείρησης και έχω πολλά έσοδα απο τις πωλήσεις που κάνω, ταυτόχρονα όμως οφελούνται και μια σειρά άλλων όπως για παράδειγμα αυτοί που πωλούν εκτυπωτές ή αυτοί που πωλούν το υλικό συσκευασίας του λογισμικού μου κ.α

Περιοχή Α: Όταν μια ενέργεια ή μια πράξη μας δεν έχει κανένα όφελος για εμάς ή μας προκαλεί ζημία αλλά οφελεί κάποιους άλλους (εγώ που κάνω την πράξη έχω μηδενικό όφελος ή ζημία αλλά παράγεται όφελος και για τους άλλους) τότε είμαι Ανήμπορος (Α). Στο ίδιο με ανωτέρω παράδειγμα αναπτύσσω ένα λογισμικό που η πωλησή του δεν μου αποφέρει εμένα κανένα όφελος (μηδενικό) ή μου προκαλεί ζημία ενώ οφελούνται κάποιοι άλλοι.

Περιοχή Κ: όταν μια ενέργεια ή μια πράξη μας έχει θετικό όφελος για εμάς τους ιδίους αλλά προκαλεί ζημία για τους άλλους (εγώ που κάνω την πράξη έχω όφελος αλλά κάποιος άλλος ζημιώνεται) τότε είμαι Κακούργος (Κ). Προφανώς όλοι μπορούμε να σκεφτούμε πολλούς κακούργους ιδιαίτερα αυτή την περίοδο στην ελλάδα αλλα ας δώσουμε ένα απλοποιημένο παράδειγμα. Μου κλέβει κάποιος το iphone που αγόρασα 700 ευρώ και το μεταπουλά προς 200 ευρώ. Ο κλέφτης είναι κακούργος καθώς αυτός οφελείτε ενώ εγώ ζημιώνομαι. Μάλιστα είναι κακούργος με χαρακτηριστικά ηλιθιότητας καθώς αυτό που κέρδισε είναι μικρότερης αξίας απο αυτό που έχασα εγώ.

Περιοχή Η: Όταν μια ενέργεια ή μια πράξη μας δεν έχει κανένα όφελος για εμάς ή μας προκαλεί ζημία αλλά ταυτόχρονα προκαλεί ζημία σε κάποιους άλλους (εγώ που κάνω την πράξη έχω μηδενικό όφελος ή ζημία αλλά ζημιώνω επίσης και κάποιους) τότε είμαι Ηλίθιος (Η) και η πράξη μου είναι Ηλίθια. Όπως αναφέρει και στο βιβλίο του ο .... το ποσοστό των ηλιθίων ανάμεσα στις διάφορες ομάδες είναι σταθερό δηλαδή θα βρείτε το ίδιο ποσοστό ηλιθίων ανάμεσα στους πολιτικούς και στους πολίτες, στους καθηγητές και στους φοιτητές, στους εργαζόμενους και στα στέλεχη, στους επιχειρηματίες και στους υπαλλήλους κλπ.

Βέβαια ένας άνθρωπος δεν σημαίνει οτι είναι ηλίθιος σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του εφόσον είναι σε έναν τομέα. Δηλαδή μπορεί κάποιος στην επαγγελματική του ζωή να είναι Ηλίθιος (δηλαδή να κάνει ενέργειες απο τις οποίες αυτός δεν έχει κανένα όφελος ή ζημιώνεται αλλά προκαλεί και ζημία σε άλλους) αλλά να είναι Ευφυής στην αθλητική του δραστηριότητα ή στην Υποκριτική του ικανότητα.Κλασσικό είναι το παράδειγμα αστέρα του μπάσκετ στο αμερικανικό αποτέλεσμα όπου ενώ εντός γηπέδου ήταν απο τους εξυπνότερους παίκτες, η προσωπική του ζωή ήταν γεμάτη απο ηλίθιες πράξεις ή αποφάσεις.

Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω δεν μπορούμε να απαλλαγούμε απο τους ηλιθίους (μπορεί να περιλαμβανόμαστε κιόλας) αλλά το κρίσιμο είναι να μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε και να τους αποφύγουμε. Πρέπει να τους αποφύγουμε διότι οι ηλίθιοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν καθώς δεν έχουν κάποιο σκοπό ή στόχο και η συμπεριφορά τους δεν διέπεται απο 'λογική'.

Συνεπώς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΣ και κατ' επέκταση στην ζωή μας. Το πρόβλημα είναι να μην ανήκουμε εμείς οι ίδιοι στην κατηγορία των ηλιθίων ή καλό θα ήταν να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να εντοπίσουμε που είμαστε ηλίθιοι, που είμαστε ευφυείς, που είμαστε ανήμποροι και που είμαστε κακούργοι.

Μέσα σε μια επιχείρηση η ηλιθιότητα προκύπτει απο ηλίθιες πράξεις που είναι αποτέλεσμα ατομικής η συλλογικής ηλιθιότητας. Ατομική ηλιθιότητα είναι η ηλίθια πράξη που κάνει ένας ηλίθιος άνθρωπος (εργαζόμενος, στέλεχος, μέτοχος) με την οποία ούτε αυτός ατομικά οφελείτε ή μπορεί να ζημιωθεί αλλά προκαλεί ζημία και στην επιχείρηση στην οποία βρίσκεται ή και γενικότερα στον κλαδο κ.α

Αντίστοιχη είναι και η συλλογική ηλιθιότητα με την διαφορά οτι η ηλίθια πράξη ή ενέργεια είναι αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης όπως για παράδειγμα μια ηλίθια απόφαση ενός Διοικητικού Συμβουλίου ή ενός υπουργείου ή μιας ομάδας στελεχών μιας επιχείρησης.

Στις επιχειρήσεις ισχύουν και οι κάτωθι αρχές της ανθρώπινης ηλιθιότητας (προσαρμόζοντας τους νόμους της ανθρώπινης ηλιθιότητας:

1η αρχή: υπάρχουν στην επιχείρησή σας περισσότεροι ηλίθιοι απο όσους νομίζετε οτι υπάρχουν.

2η αρχή: ως αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας, η ηλιθιότητα κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ όλων των ιεραρχικών επιπέδων και ομάδων σε σταθερή αναλογία. Για παραδειγμα το ποσοστό των ηλιθίων σε μια ομάδα στελεχών με διδακτορικό είναι σχεδόν ίδιο με το ποσοστό σε μια ομάδα στελεχών που έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο ή μια ομάδα εργαζομένων χωρίς σπουδές.

3η αρχή: η μη ηλίθιοι σε μια επιχείρηση πάντα υποτιμούν την καταστροφική ισχύ των ηλίθιων συναδέλφων τους.

Κλείνω το άρθρο μου σε αυτό το σημείο ελπίζοντας να αποφύγω την κατάταξη στην ευγενή τάξη των Η

Βέργας Δημήτρης

.